top of page

Typy fotovoltaických panelů a jejich vlastnosti

Aktualizováno: 11. 12. 2021

Bavíme-li se o fotovoltaickém systému, základem všeho jsou tzv. fotovoltaické panely, někdy také nazývané solární panely.


Na přítomnosti fotovoltaických panelů je fotovoltaická elektrárna závislá – díky ní totiž probíhá tzv. fotoelektrický jev, kdy se sluneční paprsky mění v elektřinu. U fotovoltaických panelů je nejdůležitější materiál, ze kterého jsou vyrobeny (stejně jako výrobní metoda). Podle těchto vlastností fotovoltaické panely rozdělujeme. Nejznámější typy fotovoltaických solárních panelů jsou monokrystalické fotovoltaické panely a polykrystalické fotovoltaické panely. Jaký je mezi nimi rozdíl a který typ solárního panelu je nejlepší volbou?


Co jsou vlastně fotovoltaické panely?

Fotovoltaické panely jsou v podstatě polovodičové diody. Ve fotovoltaických solárních panelech probíhá přeměna slunečního záření na stejnosměrný elektrický proud. V místech, kde se setkávají jednotlivé vrstvy solárního panelu (z nichž každá je jinak nabitá), se vytváří elektrické pole. Elektrické pole brání vyrovnání rozdílných nábojů mezi dvěma vrstvami. Další vrstva současně umožňuje, aby proud v uzavřeném obvodu proudil pouze jedním směrem.


Montáž fotovoltaického panelu

Nejběžnějším stylem montáže fotovoltaického panelu je jeho umístění na výšku na střechu (obvykle se sklonem mezi 20 a 60 stupni). Střecha by před montáží fotovoltaického panelu měla být v dobrém stavu, abychom se vyhnuli případné demontáži solárních panelů v průběhu let. U taškových střech se k montáži fotovoltaického panelu používají střešní háky.


Typy fotovoltaických solárních panelů

Když máme základní představu o fungování fotovoltaických solárních panelů, můžeme si představit jejich základní typy:


Polykrystalické fotovoltaické panely

Polykrystalické fotovoltaické panely jsou vyrobeny z křemíku. Ten se při jejich výrobě roztaví, poté se smísí s atomy boru a nechá se zatuhnout do podoby velkých bloků. Křemíkové bloky se následně rozřezávají na tenké plátky, které se pokrývají antireflexní vrstvou. Na hranicích krystalů ale vznikají ztrátové body a proto jsou polykrystalické fotovoltaické panely považovány za méně účinné. Výhodou polykrystalických fotovoltaických panelů je nízká výrobní cena.

Výhody polykrystalických fotovoltaických panelů

  • Levná výroba – cena těchto fotovoltaických panelů je nižší

  • Dobře fungují na nepříliš ideálně orientovaných střechách

Nevýhody polykrystalických fotovoltaických panelů

  • Nižší výkon fotovoltaického panelu (ve srovnání s monokrystalickými solárními panely)

  • Vyšší nároky na prostor

Monokrystalické fotovoltaické panely

Monokrystalické fotovoltaické panely se taktéž vyrábí z křemíku. Odlišný výrobní proces však zaručuje, že plátky jsou řezány ze samotného křemíkového bloku. Nedochází tak k žádnému ohraničení jednotlivých krystalů a nedochází proto ke ztrátám. Výkon fotovoltaického panelu je tak vyšší, ale vyšší je i cena monokrystalických solárních panelů.

Výhody monokrystalických fotovoltaických panelů

  • Vysoká a stabilní účinnost beze ztrát

  • Menší nároky na prostor

  • Možnost různého barevného provedení

  • Dlouhá životnost

Nevýhody monokrystalických fotovoltaických panelů

  • Dražší výrobní proces – cena těchto fotovoltaických panelů je vyšší

Amorfní fotovoltaické panely

Vedle nejznámějších polykrystalických a monokrystalických fotovoltaických panelů se můžeme na trhu setkat ještě s dalším typem solárních panelů, které se vyrábí odlišným způsobem. V amorfních fotovoltaických panelech je polovodičem potažen nosný materiál. K jejich výrobě je tedy zapotřebí malé množství materiálu. Malý je ale také výkon těchto fotovoltaických panelů. Výhodou amorfních fotovoltaických panelů je především nízká hmotnost.


Který typ fotovoltaických solárních panelů je nejlepší?

To, jaké fotovoltaické solární panely jsou pro zákazníka nejvhodnější, rozhoduje mnoho faktorů (potřeby uživatelů, lokalita, sklon a orientace střechy vůči slunci atd.). V našich podmínkách nejlépe vycházejí monokrystalické fotovoltaické panely, protože dokáží nejlépe využít osvit který máme v ČR během roku. I když je v tomto případě cena fotovoltaických panelů vyšší.

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

RA SOLAR je členem CAFT!

S velkou radostí bychom vám chtěli oznámit, že jsme od nynějška členy Cechu Akumulace a FoTovoltaiky. Stali jsme se tak součástí sdružené, které má za cíl podporu rozvoje fotovoltaiky a zvyšování kval

bottom of page