top of page

Od 1. 1. 2023 lze jednodušeji a výhodněji prodávat přebytky energií z FVE

Na základě vyhlášky energetického regulačního úřadu (ERÚ) platné od 1. ledna 2023 mají distributoři povinnost uvolnit druhý kód EAN. Co tato vyhláška pro majitele FVE přináší za výhody? Díky ní se jim otevírá jednoduchá možnost k prodeji přebytků energie z FVE na spotovém trhu, aniž by museli měnit dodavatele energií nebo si museli zřídit podnikání na trhu s elektřinou. Je tak důležitým krokem ke zvýšení návratnosti investic do FVE.


K prodeji přebytků na spotovém trhu není nutné měnit dodavatele energie

ERÚ schválila novelu vyhlášky o Pravidle trhu s elektřinou, která přinese od začátku roku 2023 i další změny, než je možnost sdílení elektrické energie v rámci bytových domů. Provozovatel distribuční sítě je povinen přidělit i tzv. výrobní EAN také výrobnám, které nemají licenci na výrobu elektřiny. Díky tomu bude prodej přebytků elektrické energie pro majitele malých FVE výhodnější a jednodušší.


Proč je EAN potřeba

EAN určitě znáte ze všech potravin a výrobků, které běžně nakupujete. Jinými slovy je to čárový kód. U energií slouží k identifikaci odběrného místa. V rámci energetiky se používají 2 druhy EANů. První je tzv. spotřební EAN, který se přiřazuje všem odběrným místům a je určený pro identifikaci místa odběru elektřiny ze sítě. Druhý je tzv. výrobní EAN. Ten není na spotřebním EANu nijak závislý a slouží k identifikaci dodávek elektřiny do distribuční sítě.


Jaká je výhoda dvou EANů?

Do 31.12.2022 mohl mít zákazník pouze spotřební EAN. A to znamená, že přebytky elektřiny může do sítě prodávat pouze stejnému obchodníkovi, od kterého elektřinu vykupuje, a to za fixní výkupní cenu. Která bývá výrazně nižší než aktuální tržní cena.


Od 1. 1. 2023 vydělají malí výrobci na prodeji elektřiny více

Jak je napsáno výše, díky novele může mít nyní zákazníky EANy oba. Hlavním benefitem je, že si nyní může vybrat jednoho obchodníka pro nákup elektřiny (spotřební EAN) a druhého pro prodej přebytků zpět do sítě (výrobní EAN). V praxi to znamená, že zákazník může prodávat jednomu obchodníkovi za aktuální ceny a zároveň nakupovat od druhého obchodníka za fixní cenu. Díky tomu mohou být jeho příjmy z prodeje přebytečné elektrické energie vyrobené pomocí FVE mnohem vyšší.


Co se tedy po novele změnilo?

Do konce roku 2022 měl distributor povinnost přiřadit výrobní EAN pouze tehdy, když se zákazník stal držitelem licence na výrobu elektřiny. Reálně pak někteří distributoři přidělovali výrobní EAN na vyžádání i malým výrobcům elektřiny, kteří licenci neměli. Ale nebylo to pravidlem.


Od začátku roku 2023 platí, že distributor musí předávací místo registrovat vždy, když jej o to zákazník požádá. Bez ohledu na to, jestli je vlastníkem licence nebo jaký má výrobna instalovaný výkon.


Díky tomu bude pro majitele fotovoltaických elektráren, kteří budou mít výrobní EAN, prodej přebytečných zásob elektrické energie výnosnější a zkrátí se jim díky tomu i návratnost investice do FVE.


Jestli chce zvýšit výnosnost vaší FVE a zároveň zkrátit dobu návratnosti investice, obraťte se na svého distributora, který vám jej přidělí. Díky tomu si budete moci najít nového obchodníka, který od vás přebytky vykoupí za tržní ceny.

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

RA SOLAR je členem CAFT!

S velkou radostí bychom vám chtěli oznámit, že jsme od nynějška členy Cechu Akumulace a FoTovoltaiky. Stali jsme se tak součástí sdružené, které má za cíl podporu rozvoje fotovoltaiky a zvyšování kval

bottom of page