top of page

Vyplatí se virtuální baterie?

Aktualizováno: 11. 12. 2021

Virtuální baterie, virtuální úložiště, nebo výkup? Aneb kam s přebytky z fotovoltaické elektrárny?


Odpovězme si na otázku: Proč si 90% domácností pořizuje elektrárnu s fyzickou baterií, když by mohli akumulovat energii v tzv. virtuální baterii?


Je to dáno poplatky za distribuční síť. Představte si ji jako obrovské tržiště, kde neustále probíhá nákup a prodej elektřiny. Tuto síť je třeba udržovat v provozu a zajišťovat, že budete mít v zásuvce pořád stabilní výkon a frekvenci k tomu, abyste do ní mohli cokoliv zapojit a vše fungovalo jak má. V praxi to znamená, že cokoli, co proteče sítí, ať už od vás, nebo k vám, podléhá platbě za distribuci elektřiny. Což je zpravidla okolo 50% z celkové ceny elektřiny. Proto je nejvýhodnější když vaše elektřina zůstane u vás.


Z toho plyne, že virtuální baterie fotovoltaiky a další produkty jsou více než čímkoli jiným spíše marketingovým trikem na neinformované zákazníky. Stále se však najde velké množství obchodníků, kteří podstatu fotovoltaiky s virtuální baterií svým zákazníkům zatají a zákazníci jsou pak velmi nemile překvapeni.


Základním pravidlem, které by se mělo při instalaci nové fotovoltaické elektrárny vždy dodržet, je správné nadimenzování výroby vůči spotřebě. A to tak, že s fotovoltaickou elektrárnou vyrobím pouze tolik elektřiny, kolik jsem schopen spotřebovat, nebo akumulovat do vlastní fyzické baterie, elektromobilu či ve formě teplé vody v bojleru, bazénu apod. Pokud budete generovat velké množství přebytků z fotovoltaické elektrárny, nekoupili jste elektrárnu pro sebe, ale pro vašeho dodavatele, který za velmi nízké náklady přeprodá elektřinu z vaší FVE sousedovi za několikanásobnou cenu.


Ať už se bavíme o fotovoltaice s virtuální baterií či odkupu přebytku z FVE, vždy by to měla být jen pojistka například v době, kdy v létě odjedu na čtrnáct dní na dovolenou. Přebytky z fotovoltaiky budou vznikat a je stále lepší dostat zpět něco, než vůbec nic. Dobře si ovšem prostudujte podmínky smlouvy. Jestliže se ptáte, jaká je nejvýhodnější virtuální baterie, tak odpovíme, že žádná, což jsme vysvětlili výše.


Pokud chcete vědět více ohledně tématu přebytků z fotovoltaiky a virtuálních baterií, napište nám.

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

RA SOLAR je členem CAFT!

S velkou radostí bychom vám chtěli oznámit, že jsme od nynějška členy Cechu Akumulace a FoTovoltaiky. Stali jsme se tak součástí sdružené, které má za cíl podporu rozvoje fotovoltaiky a zvyšování kval

bottom of page